sunnuntai 4. toukokuuta 2014

Kevään ensimmäinen rupeama

Säätä uhmaten päädyimme retkeilemään porraslammelle pihatyöt mielessä. Pikkuusen kyllä meinas olla vilpoista, mutta ei jäädytty. Ruhtinaallinen määrä vaatetusta, täkkejä ja vilttejä takasivat selviytymisen.
  Tuvassa ilakoimme vesiputkien sulamisesta ja tulisijojen toimivuudesta.


 Takan edustan kiikkustuolit olivat kysyttyä paikkaa.

Lapsukaiset viihdyttivät itseään ulkoillen, askaroiden ja katsoen leffoja.Kesän ensimmäinen projektikohde on tontin rajalla lorisevan puron esiin kaivaminen: vuosien saatossa paju ja heinä ovat tehneet rantatöyrään täydeksi, puron kuuli, mutta ei nähnyt.
Lunta ripsutteli tasaiseen tahtiin, se ei estänyt innokasta raivaajaa: poka-, moottori- ja raivaussaha apunaan työstimme rannan kasvillisuutta pienemmäksi. Eihän tästä toki valmista yhdellä rupeamalla saa, mutta alku on kovin mieltä ylentävä.

Sunnuntaina, kunnon lumisateen iskiessä, siirsimme ajatusta vintin tilanteeseen. Tavoitteena on saada yläkerta purettua hirsirungolle, jotta runkoa päästäisiin suoristamaan jollain konstilla. Nyt päätyjen ulkoseinät pullistelevat pikkuisesti keskiosaltaan ja talon keskellä oleva kantava seinä mutkittelee. Kurkihirren paikallaan pysyvyydeksi on viritelty tukipuita.

Yläkerrassa on tällä hetkellä kaksi huonetta, alahuone, jonka takana yksi sivukas ja ylähuone, jonka molemmin puolin on sivukkaat. Huoneet on rakenneltu laudasta, kattojen päällä on eristeenä 40-50cm multaa, hiekkaa, sammalta ja mitä nyt on käteen sattunut. Ajattelimme aloitella sivukkaiden seinien purulla, sen jälkeen koetamme saada keskiseinää oiotuksi, jonka jälkeen pääsisimme purkamaan huonerakennelmat. Sitten tilkitä seinistä hirsien raot ja eristää katto. Jajaja..
Ensimmäinen seinä+katto-osuus saatiin nätisti purkuun.


Nyt tila on kylmä, seinän ja katon raoista näkyy ulos. Yläkamarin saa pönttömuurilla lämpimäksi, alakämppää voisi tarvittaessa lämmitellä sähköpatterilla. Yläkerran ylempää huonetta on harvakseltaan käytetty isompien muksujen majoittamiseen, alatason kamari ei houkuta viettämään aikaa.

 Suuressa visiossa ylhäällä on kaksi isoa, valoista, hirsiseinäistä, lämpöistä ja kutsuvaa oleskelutilaa.
Sitä kohti, hiljakseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti